Značajni nalazi

Fra Ivan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBNOVA FRANJEVAČKOG SAMOSTANA SV. KRIŽA U KRAPNJU 

Obnova je građevinski gotova. Don Andrija Vrane i «Mali tečaj» Kursiljo su uredili iznad blagovaonice tri sobe sa zajedničkim kupaonicama a iznad muzeja tri druge sobe od kojih dvije imaju isti sanitarni čvor a jedna koristi zajedničke kupaonice iznad blagovaonice. Jedna soba na mjesto starog sanitarnog čvora ima svoju zasebnu kupaonicu. Ovih sedam novouređenih soba i pet koje je uredio fra Pio Pejić (u jednoj sobi je Fra Franjo Zelenika stavio sanitarni čvor i plus tuš ispod skala) koristi na katu «Kursiljo». Moramo napomenuti da je Don Andrija mimo volje Provincijala, Zavoda i nas domaćih franjevaca skratio hodnik za nekih 80-ak cm po dužini. Blagovaonica je dobila nove stolove koje je naručio Fra Franjo Zelenika (nisu postavljeni). Ostale prostorije u prizemlju ostale su iste. Njima je dao pečat fra Franjo uredivši dvije kuhinje. Sve je to on krečio (bojao), stavljao gipsane ploče koje su skinute ovim sadašnjim uređenjem. Stavljene su betonske ploče iznad blagovaonice i muzeje. Ispod ploča su ostale drvene grede s kasetiranim stropom.

Uređenje vrta Don Andrija i njegova ekipa vode prema godišnjim dobima.

Nikako ih nagovoriti da počmu uređivati kuću u vrtu. Oni su imali proslavu prije malog Uskrsa. O tome su pisale naše novine.

Postava muzeja je u tijeku. Čekaju se nove vetrine i kompletna nova postava.

Sadašnji naš prostor ostao je u krilu od crkve na lijevu stranu. Fra Ivan Lelas, ekonom i gvardijan pokazao je sve lijepo u obnovi ovoga krila. Pomagali su mu naši provincijski stručnjaci, Zavod, Ministarstva, Županija i mnogi dobri prijatelji. Sakristija je proširena, popločana istim pločama kao u muzeju (crvene i bijele keramičke ploče), dobila je knjižnicu i sanitarni čvor. Muzej je ostao isti. Oduzet mu je prostor za prolaz u novu i staru blagovaonicu. U konobi koja nikada nije bila uređena sada je nova kuhinja i vrlo lijepa mala blagovaonica ispod bivše terase. Na kat iz konobe vode skale koje u prostor za fratre (dvije sobe s kupaonicama) i dvije manje sobe iznad terase za domaćinstvo ili goste (isto svaka soba ima svoju banju). Ovdje je i jedno malo predsoblje s malom terasom koje ima pogled na more i groblje. Ovaj cijeli prostor je do groblja.Otvorena su vrata iz kuhinje na gusternu koja ima lijepu pergulu. Prostor između samostana i groblja je Fra Ivan lijepo poločao, uredio kamin, spremu, posebni ulaz s ulice, novi dovod vode i struje. Ovo sam ukratko ispričao. Svi koji dođete i vidite imati ćete još ljepše dojmove.  

Fra Ivan i Don Andrija s dvije ekipe radnika izveli su ovaj posao točno u roku od godine dana.

Oba su proslavili dovršenje poslova s misom i prijateljima.

22. lipnja 2002. Fra Ivan je pozvao sve zaslužne. Mnogi su se odazvali a drugi čestitali dajući podršku. Fra Josip Peranić je predvodio misu uz sudjelovanje 12 svećenika. Pjevao je crkveni zbor iz naše župe Voštarnica. Propovjedao je mjesto našeg o. Provincijala fra Bernardina Dr. Škunca naš defenitor fra Andrija Bilokapić ističući sličnost Ivana Krstitelja i našeg fra Ivana Lelasa, marljivost, skromnost, koji sa svojim prijateljima obnavlja stara franjevačka zdanja (Kraj i Krapanj), neumornost u pokazivanju prstom na Krista (slika jednog slikara gdje svi rade svoj posao a samo nekoliko osoba gleda kuda Ivan Krstitelj upire prstom: «Evo Jaganjca Božjega…»). Nije to lak posao bez trajekta, malim kaićima prebaciti materijal.
Bivši župan Gordan Baraka je nakon fra Josipova blagoslova otvorio samostan.

Svima hvala i Božji BLAGOSLOV.

 

                                                                       Zabilježio: Fra Drago Ljevar

 

Send mail to ivan.fra-lelas@zd.htnet.hr  with questions or comments about this web site
Copyright © 2002 Župa Krapanj-Brodarica
Last modified: 01.august 2002.